Zašto podsticaji u poljoprivredi i šumarstvu ne funkcionišu?


Zašto podsticaji u poljoprivredi i šumarstvu ne funkcionišu?

Svakog dana čujemo kako država preko svojih ministarstava i lokalnih samouprava dodeljuje podsticaje za razvoj. Međutim, sudeći po načinu na koji se konkursi sprovode, čini se ipak da su podsticaji namenjeni samo određenim korisnicima – onima koji imaju “insajderske” informacije.

Kada za prijavu na konkurs za podsticajna sredstva imate 4 dana od kojih su dva dani vikenda, pri čemu je potrebno dostaviti projektnu dokumentaciju i brojna rešenja i potvrde koje izdaju druge institucije, onda je jasno zašto je stanje u poljoprivredi i šumarstvu takvo kakvo jeste. Šumarstvo i dalje ostaje sektor sa najvećim zloupotrebama i najvećim stepenom korupcije, sa čime se nijedna vlast nije ozbiljno pozabavila.U okviru projekta “Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji” koji finansira Evropska unija, aktivisti Resurs centra započeli su anketiranje poljoprivrednika o efikasnosti lokalnih mera podsticaja u poljoprivredi.

U subotu 09.12.2017. sprovedeno je anketiranje poljoprivrednika u Negotinu, a na osnovu rezultata ankete preko 80% ispitanika ne zna da postoje podsticajna sredstva za njih, niti dobijaju informacije o mogućnostima za unapređenje poljoprivrdne proizvodnje.


Očigledno je da se situacija na nacionalnom nivou ne razlikuje od lokalnog nivoa, iako se ovih dana očekuje i raspisivanje prvog konkursa iz IPARD fondova Evropske unije namenjenih poljoprivrednicima, koji raspolaže fondom od čak 175 miliona evra!

Popunite Upitnik za procenu podsticaja u poljoprivredi i dajte svoj glas o ovom problemu!

Upitnik za poljoprivrednike/ce:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKTzdFYJqQQBtHzrlxKqoROx6oPUmQ-Oxca-hd596_u6agyQ/viewform

Upitnik za organizacije:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeqqZilUsb7UvbhrlAf_KySY_iKd8N0yB8tX44jY9-uWfzDSg/viewform