Prvi rezultati boljeg informisanja poljoprivrednika


Prvi rezultati boljeg informisanja poljoprivrednika

Veliko interesovanje za podsticaje u poljoprivredi u Opštini Majdanpek beleži se krajem ove godine. Za razliku od prošlih godina kada je iz budžetskog Fonda za poljoprivredu ostajalo neutrošeno i do 50% sredstava, ove godine beleži se značajan porast interesovanja poljoprivrednika za subvencije u poljoprivredi.


Kako prenosi RTV Bor, zahtev za dodelu sredstava iz Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek za 2017. godinu podnelo je 130 fizičkih i 4 pravna lica. Ako se tom broju doda i 191 zahtev za regres za veštačko osemenjavanje, može se reći da je informisanost i zainteresovanost poljoprivrednika i nosilaca poljoprivrednih gazdinstava drastično unapređeno u odnosu na prethodne godine.

Za razliku od Opštine Majdanpek ali i drugih opština istočne Srbije poput Boljevca, Knjaževca, Golupca, gde se takođe uspešno sprovode mere podrške poljoporivredne politike, Opština Bor koja u Fondu za poljoprivredu ima 15 miliona dinara, uspela je da realizuje samo 30% ovih sredstava. Delimično zbog loše informisanosti ali delimično i zbog lošeg planiranja od strane lokalne samouprave koja je konkurs za sredstva iz Programa mera podrške za spovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja raspisala tek 7. avgusta, ova sredstva će najverovatnije ostati neutrošena. Po rečima Branislava Jovanovića stručnog saradnika za poljoprivredu, Opština Bor će i u 2018.god. opredeliti isti iznos za mere podrške u poljoprivredi.


Resurs centar iz Majdanpeka u okviru A.S.A.P projekta sprovodi kampanju za unapređenja informisanosti poljoprivrednika o merama podrške ali i konsultativne sastanke sa poljoprivrednicima o prodlozima mera podrške u skladu sa realnim potrebama. Ove aktivnosti planirane su za proleće 2018.god.