Konsultacije na otvorenom: Za ruralni razvoj najvažniji je razvoj ruralne infrastrukture


Konsultacije na otvorenom: Za ruralni razvoj najvažniji je razvoj ruralne infrastrukture

Na Smotri stočarstva 07.09.2017.god. u selu Klokočevac u opštini Majdanpek, volonteri Resurs centra sproveli su konsultacije sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i meštanima u vezi problema i prioriteta za ruralni razvoj opštine Majdanpek.


Prva smotra stočarstva koju je organizovalo Udruženje Agrar-Poreč iz Klokočevca okupila je više od 20 proljoprivrednih proizvođača i stočara iz opštine Majdanpek i okoline, kao i distributere poljoprivredne opreme i mehanizacije. Smotru je posetilo više od 200 posetilaca a volonteri Resurs centra iskoristili su ovaj skup i sproveli anketiranje posetilaca o tome šta je najveći problem u mestu u kojem žive i u kom pravcu bi Opština Majdanpek trebalo da ide u pogledu ruralnog razvoja i šta bi to trebalo finansirati iz Programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.


Sudeći po odgovorima posetilaca, osnovni problem meštana seoskih sredina je loša putna infrastruktura i depopulacija tj. migracije mladih u gradove i strane zemlje.

Skoro 50% anketiranih kaže da je finansiranje povratka mladih na selo najveći prioritet, a zatim investicije u putnu i drugu infrastrukturu i poljoprivrednu mehanizaciju.

Kao najveću perspektivu za ruralni razvoj, 45 % anektiranih vidi razvoj otkupnih stanica za poljoprivredne proizvode, dok 35% smatra da je to razvoj stočarstva, povrtarstva i drugih poljoprivrednih grana. 20% anketiranih perspektivu vidi u razvoju seoskog turizma.


Proces konsultacija sa civilnim društvom nastaviće se tokom septembra a konačni nacrt Strategije ruralnog razvoja opštine Majdanpek očekuje se krajem meseca.