Otpočeo novi projekat na polju održive poljoprivrede!


Raspisan VII NLB Organic konkurs
Objavljeno: 9.03.2018.

NLB Banka Beograd i ove godine organizuje konkurs za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje i prerade organske hrane. Pošaljite i vi ideju za koju smatrate da će unaprediti vašu proizvodnju, a mi ćemo najbolje ideje nagraditi.

Imajući u vidu izjednačenost u kvalitetu projekata u prethodne dve godine, kao i sugestije učesnika, ove godine, odlučili smo da tri najbolja projekta nagradimo jednakim nagradama, u iznosu od po 500.000 dinara neto.

Pravo učešća imaju poljoprivredni proizvođači koji poseduju:

registrovano poljoprivredno gazdinstvo,
sertifikat, ili su u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. Učešće je omogućeno i proizvođačima koji imaju grupni sertifikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje
Projekte možete dostaviti u periodu od 1. marta do 20. maja 2018. godine:

elektronskim putem na e-mail adresu organic@nlb.rs
poštom na adresu: NLB Banka a.d. Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 165v, 11070 Novi Beograd, sa naznakom “Konkurs za najbolji projekat proizvodnje i prerade organske hrane”.

Projekat mora da sadrži sledeće elemente:

kratak opis projekta (naziv i osnovni cilj projekta)
detaljan opis aktivnosti na razvoju projekta, uz navođenje realnih potrebnih i dovoljnih uslova za realizaciju
troškove realizacije projekta
očekivani rezultati i vremenski okviri realizacije
podatke o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu
Za individualne proizvođače: dokaz o sertifikaciji (setrtifikat o organskoj proizvodnji) ili ugovor sa sertifikacionom kućom kao dokaz o započetom procesu sertifikacije
Za proizvođače kooperante: grupni sertifikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje
Za pripremu projekta nije potrebno da angažujete nekoga sa strane i plaćate stručnjake! Dovoljno je da preuzmete ovaj formular i u njemu uradite projekat!

VII Konkurs NLB Organic - obrazac za pripremu projekta

Za sve dodatne konsultacije, pišite na: organic@nlb.rs ili nas pozovite na broj telefona: 011 7 15 15 22

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 1. avgusta 2018. godine, a svi učesnici konkursa biće pisanim putem obavešteni o rezultatima. NLB Organic konkurs održava se već sedmu godinu za redom i do sada je u konkursu učestvovalo gotovo 300 projekata.

Učestvujte i vi.

Možda baš vaša ideja osvoji jednu od vrednih nagrada.Serbia organica: JAVNI POZIV za obavljanje stručne prakse iz oblasti organske poljoprivrede i prehrambene tehnologije po principima organske proizvodnje
Objavljeno: 9.03.2018.

Rok za slanje prijava je 15. mart 2018. do 17:00.

Detaljnije informacije možete pogledati u javnom pozivu ovde:

JAVNI POZIV – Organic internship

Prijavu možete preuzeti ovde:

PRIJAVA ZA STRUČNU PRAKSU

Pozivamo poslodavce da se prjave za učešće u ovom programu.

Rok za prijavu zainteresovanih poslodavaca je do 15. marta 2018.godine do 17.00

Poziv poslodavcima možete preuzeti ovde:

POZIV POSLODAVCI

Prijava za poslodavce se može preuzeti ovde:

POSLODAVCI Prijava sa upitnikom

Kandidati koji ne budu odabrani u ovom javnom pozivu biće deo naše baze i kontaktiraćemo ih za anagžovanje u drugim poslovima iz oblasti organske poljoprivredne proizvodnje/prerade.Politika podsticaja u poljoprivredi ne daje rezultate
Objavljeno: 15.02.2018.

I pored toga što opštine u istočnoj Srbiji svake godine dodeljuju određena sredstva poljoprivrednim gazdinstvima kao podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, rezultati istraživanja o efikasnosti ovih mera koje je sprovelo udruženje građana Resurs centar iz Majdanpeka pokazuju da je potreban radikalni preokret u politici podsticaja u poljoprivredi.


Istraživanje je trajalo šest meseci i obuhvata 10 opština – Golubac, Kučevo, Majdanpek, Bor, Kladovo, Negotin, Zaječar, Knjaževac, Sokobanju i Boljevac, a predmet istraživanja bila su efikasnost, efektivnost i nivo usklađenosti podsticajnih mera sa realnim potrebama poljoprivrednih gazdinstava.
Statistički podaci su uzeti za period od poslednje tri godine i pokazuju da su poljoprivredna gazdinstva u istočnoj Srbiji ekonomski najslabija. Prosečna ekonomska vrednost gazdinstva je oko 3.400 EUR dok je u Vojvodini oko 12.000 EUR.

Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da nedostaje dugoročna vizija i strategija u razvoju poljoprivrede, te da se programi podsticaja “prepisuju” sa državnog nivoa i iz prethodnih godina, bez jasne vizije koji će se rezultati postići tim podsticajnim merama.

Tako je trenutno evidentna politka “svima po malo” gde se podsticaji dodelju velikom broju korisnika za ozbiljan razvoj poljoprivrede, simboličnim iznosima, što povećava broj korisnika ali istovremeno smanjuje efekat podsticaja.

Iako mnoge opštine imaju potencijala za razvoj seoskog turizma ili organske proizvodnje, manje od 1% poljoprivrednih gazdinstava se i bavi seoskim turizmom ili sertifikovanom organskom prozivodnjom.

O ravnomernom regionalnom razvoju nema ni govora, kako pokazuju zvanični podaci 70% ulaganja R.Srbije u protekle tri godine otišlo je u opštinu Bor. Sledi Zaječar sa 7%, Negotin sa 6%, Knjaževac 4%, Boljevac, Sokobanja, i Kladovo sa 3%, Majdanpek 2% i Kučevo i Golubac sa 1%.

Osim toga, ceo region beleži dramatičan odliv stanovništva između dva popisa – 20%, pri čemu je u opštini Majdanpek zabeleženo smanjenje broja stanovnika za 28%.


Aktivnosti UG Resurs centar na kreiranju održivih poljoprivrednih politika u opštinama istočne Srbije nastavlja se javnim konsultacijama sa nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i aktivnostima na izradi preporuka za unapređenje mera podsticaja iz lokalnih samouprava za sledeću fiskalnu godinu.
Zašto podsticaji u poljoprivredi i šumarstvu ne funkcionišu?
Objavljeno: 11.12.2017.

Svakog dana čujemo kako država preko svojih ministarstava i lokalnih samouprava dodeljuje podsticaje za razvoj. Međutim, sudeći po načinu na koji se konkursi sprovode, čini se ipak da su podsticaji namenjeni samo određenim korisnicima – onima koji imaju “insajderske” informacije.

Kada za prijavu na konkurs za podsticajna sredstva imate 4 dana od kojih su dva dani vikenda, pri čemu je potrebno dostaviti projektnu dokumentaciju i brojna rešenja i potvrde koje izdaju druge institucije, onda je jasno zašto je stanje u poljoprivredi i šumarstvu takvo kakvo jeste. Šumarstvo i dalje ostaje sektor sa najvećim zloupotrebama i najvećim stepenom korupcije, sa čime se nijedna vlast nije ozbiljno pozabavila.U okviru projekta “Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji” koji finansira Evropska unija, aktivisti Resurs centra započeli su anketiranje poljoprivrednika o efikasnosti lokalnih mera podsticaja u poljoprivredi.

U subotu 09.12.2017. sprovedeno je anketiranje poljoprivrednika u Negotinu, a na osnovu rezultata ankete preko 80% ispitanika ne zna da postoje podsticajna sredstva za njih, niti dobijaju informacije o mogućnostima za unapređenje poljoprivrdne proizvodnje.


Očigledno je da se situacija na nacionalnom nivou ne razlikuje od lokalnog nivoa, iako se ovih dana očekuje i raspisivanje prvog konkursa iz IPARD fondova Evropske unije namenjenih poljoprivrednicima, koji raspolaže fondom od čak 175 miliona evra!

Popunite Upitnik za procenu podsticaja u poljoprivredi i dajte svoj glas o ovom problemu!

Upitnik za poljoprivrednike/ce:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKTzdFYJqQQBtHzrlxKqoROx6oPUmQ-Oxca-hd596_u6agyQ/viewform

Upitnik za organizacije:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeqqZilUsb7UvbhrlAf_KySY_iKd8N0yB8tX44jY9-uWfzDSg/viewformPrvi rezultati boljeg informisanja poljoprivrednika
Objavljeno: 1.12.2017.

Veliko interesovanje za podsticaje u poljoprivredi u Opštini Majdanpek beleži se krajem ove godine. Za razliku od prošlih godina kada je iz budžetskog Fonda za poljoprivredu ostajalo neutrošeno i do 50% sredstava, ove godine beleži se značajan porast interesovanja poljoprivrednika za subvencije u poljoprivredi.Kako prenosi RTV Bor, zahtev za dodelu sredstava iz Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Majdanpek za 2017. godinu podnelo je 130 fizičkih i 4 pravna lica. Ako se tom broju doda i 191 zahtev za regres za veštačko osemenjavanje, može se reći da je informisanost i zainteresovanost poljoprivrednika i nosilaca poljoprivrednih gazdinstava drastično unapređeno u odnosu na prethodne godine.Za razliku od Opštine Majdanpek ali i drugih opština istočne Srbije poput Boljevca, Knjaževca, Golupca, gde se takođe uspešno sprovode mere podrške poljoporivredne politike, Opština Bor koja u Fondu za poljoprivredu ima 15 miliona dinara, uspela je da realizuje samo 30% ovih sredstava. Delimično zbog loše informisanosti ali delimično i zbog lošeg planiranja od strane lokalne samouprave koja je konkurs za sredstva iz Programa mera podrške za spovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja raspisala tek 7. avgusta, ova sredstva će najverovatnije ostati neutrošena. Po rečima Branislava Jovanovića stručnog saradnika za poljoprivredu, Opština Bor će i u 2018.god. opredeliti isti iznos za mere podrške u poljoprivredi.

Resurs centar iz Majdanpeka u okviru A.S.A.P projekta sprovodi kampanju za unapređenja informisanosti poljoprivrednika o merama podrške ali i konsultativne sastanke sa poljoprivrednicima o prodlozima mera podrške u skladu sa realnim potrebama. Ove aktivnosti planirane su za proleće 2018.god.Smotra stočarstva u Klokočevcu
Objavljeno: 8.9.2017.U Klokočevcu je 07.09.2017.god. organizovana Smotra stočarstva na kojoj su u okviru projekta “Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji” koji se sprovodi uz finansijku podršku Evropkse unije, članovi Resurs centra sproveli anketiranje u vezi Programa podrške poljoprivredni i ruralnom rezvoju.

Svake godine Opština Majdanpek opredeljuje značajna sredstva za Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Za 2017.godinu budžetirana su sredstva u iznosu od 5 miliona dinara. Ipak, dosadašnja iskustva Opštine Majdanpek ali i drugih opština u istočnoj Srbiji pokazuju da se samo 50% budžetiranih sredstava i dodeli u okviru konkursa.Anekta o informisanosti i korisnosti podsticajnih sredstva u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz budžeta Opštine Majdanpek pokazala je da 98% anektiranih zna da postoje finansijski podsticaji za poljoprivredu i ruralni razvoj ali takođe, samo 5% anketiranih je konkurisalo i dobilo sredstva iz Opštine Majdanpek.

Ovo je jasan pokazatelj da postoji značaja prostor za lokalnu administraciju da uskladi smernice sa realnim potrebama i interesovanjem lokalnih poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava.Kao najveći prioritet za finansiranje iz lokalnog budžeta, anketirani su naveli podsticaje za povratak mladih na selo i bavljenje poljoprivredom (45% anketiranih). Trećina ispitanika rekla je da je to putna i druga infrastruktura, dok nešto manje od 15% anketiranih smatra da su to podsticaji za obnovu poljoprivredne mehanizacije.

Kako je na smotri bilo preko 30 izlagača, poljoprivrednih proizvođača i distributera poljoprivrednih proizvoda i opreme, pitali smo ih kako vide budućnost ruralnog razvoja i koje su najveće šanse Opštine Majdanpek u pogledu daljeg razvoja.45 % anektiranih smatra da je razvoj otkupnih stanica za poljoprivredne proizvode može da doprinese bržem ruralnom razvoju, dok 35% ispitanika šansu za razvoj vidi u razvoju stočarstva, povrtarstva i drugih poljoprivrednih grana. Preostalih 20% ispitanika smatra da je to razvoj seoskog turizma.

Ovi predlozi i rezultati istraživanja deo su šireg i obimnijeg istaživanja o efikasnosti i svrsishodnosti postojećih Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, koje se sprovodi za 8 opština Borskog i Zaječarskog okruga, Kučevo i Golubac.

Rezultati istraživanja očekuju se početkom novembra kada će se pokrenuti i dijalog sa donosiocima odluka na lokalnom nivou u vezi prilagođavanja smernica i samog Programa podrške poljoprivredi realnim potrebama i mogućnostima ruralnog stanovništva.Otpočeo novi projekat na polju održive poljoprivrede!
Objavljeno: 1.8.2017.

Udruženje građana “Resurs centar” iz Majdanpeka započelo je projekat “Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji” uz podršku Evropske unije.

Ova inicijativa obuhvata teritoriju 10 opština u Timočkoj Krajini i Braničevu. Cilj je da se na osnovu konsultacija sa korisnicima podsticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj iz opštinskog budžeta, definišu prioriteti i mere koji će se finansirati u narednoj godini.

Proces kreiranja, donošenja i trošenja ovih sredstava različita su od opštine do opštine. U nekim opštinama se sredstva dodeljuju bez konkursa, negde je loša realizacija a u nekim je nedovoljna informisanost i zainteresovanost poljoprivrednika, gazdinstava i udruženja za podsticaje u poljoprivredi.
Opština Majdanpek svake godine opredeli oko 13 miliona dinara za Program podsticaja u poljoprivredi ali se samo 50% i realizuje.

ASAP projekat ima za cilj da istraži razloge za ovako nisku efikasnost podsticajnih mera u poljoprivredi i preporuči mere za unapređenje efikasnosti Programa podsticajnih mera u poljoprivredi za 5 odabranih opština.

Ovaj jednogodišnji projekat realizuje se u partnerstvu sa Udruženjem šumovlasnika opštine Majdanpek, Udruženjem poljoprivrednika “Leskovo” i Timočkim Klubom iz Knjaževca i deo je regionalne inicijative “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: jačanje kapaciteta OCD za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu”.

Posetite stranicu regionalnog projekta: Održiva poljoprivreda za održivi Balkan.